Home > Onderhoud

Onderhoud

Keukenwerkbladen onderhoud

Om een werkblad en of spoelbak optimaal te houden is onderhoud nodig. Elk materiaal kunt u het beste behandelen met producten die daarvoor zijn bestemd. Het is verstandig dat als u twijfelt over een reiniging product dit op een onopvallende plek uit te proberen.

 

Voor tips en onderhoud advies over uw materiaal kunt u hieronder uw keus maken. Tevens vindt u daar de mogelijkheid om de juiste reiniging en beschermende producten te bestellen.

 

Voor een overzicht van alle producten kunt u kijken op onze Onderhoudswebsite.

 

Data sheet    StoneTop Aanrechtbladen Cleaner 

Data sheet    StoneTop Preventief Impregneer

Top Kunststof Top Composiet Top Graniet Top Keramiek Top Sima core Top Hout Top Spoelbakken Webwinkel

Top Kunststof

Algemeen

 

HPL oppervlakken behoeven weinig onderhoud.

 

Bij werkbladen volstaat het regelmatig reinigen met zachte schoonmaakmiddelen.

 

Sterke vervuiling, bijvoorbeeld langere inwerking van thee, koffie en wijn, voorweken met een onverdund afwasmiddel. Incidenteel kan een chloor bleekmiddel worden toegepast.

 

Verf e.d. kan het best worden verwijderd met aceton, spiritus, terpetine of benzine. Bedenk bij het gebruik van speciale reinigings- of oplosmiddelen dat deze bijtend en ontvlambaar kunnen zijn, denk hierbij aan ovenreiniger, gootsteenontstopper, viakal, antikal, verfafbijt, kwast- en metaalreinigers etc. Deze middelen absoluut niet gebruiken op ABS randen en altijd goed naspoelen met warm water. Nooit schuurmiddelen, zoals Cif, staalwol of schuursponsen gebruiken.

 

Tips

 

Zorg ervoor dat de vaatwasser nooit met geopende deur uitdampt.


Kunststof is gevoelig voor het veelvuldig schuiven van pannen,
borden etc. Voorkom dit!
Bij grovere structuren beschadigen de toppen sneller.

 

Supermat kleuren

 

Voor het wegwerken van oppervlakkige krasjes op Super Mat kleuren, kunt u gebruik maken van het speciale sponsje.

Deze zijn te bestellen via onze website onderhoud.

 

Wij adviseren StoneTop HPL Fris

 

Top Composiet

Algemeen

 

Om uw werkblad schoon te houden dient u vervuiling en andere onregelmatigheden direct te verwijderen. Kalkaanslag als gevolg van hard water kunt u verwijderen met Viakal of Antikal. Na gebruik van deze middelen direct goed naspoelen met veel water. Regelmatig onderhoud met een speciaal afgestemde Stonetop onderhoudsset zal de levensduur van het werkblad verlengen.

Onderhoudset

 

Bij elke Royal Stone® composiet werkblad behoort een speciaal afgestemde onderhoudsset besteld te worden. Om aanspraak te maken op de garantie dient u gebruik te maken van de Stonetop onderhoudsset. Indien er geen gebruik gemaakt wordt van de Stonetop onderhoudsset vervalt de garantie vanaf 6 maanden na aflevering met betrekking tot vlekvorming op het werkblad. In elke speciaal afgestemde onderhoudset zijn de onderhoudsvoorschrift toegevoegd.

Composiet spoelbakken

 

De spoelbakken dienen net als het werkblad regelmatig schoongemaakt te worden om vuil en aanslag te voorkomen. Let op met chemische en zuurhoudende producten, deze kunnen vlekken veroorzaken en het materiaal en de lijmnaad onherstelbaar beschadigen. Deze stoffen direct met veel water verwijderen.

 

Garantie op composiet spoelbakken geven we tot 6 maanden na plaatsing. Indien een spoelbak daarna lekt is de garantie niet meer van toepaasing vanwege het oncontroleerbaar gebruik van vloeistoffen.

 

Composiet spoelbakken met een RVS buitenzijde hebben de standaard garantie.

Gepolijst

 

Dagelijks onderhoud met een huishoudsopje is voldoende. Hardnekkige vlekken verwijderen met Cif Cream of natuursteenreiniger. Geen schuurmiddelen en/of schuurspons gebruiken, hierdoor zal de glans van het blad worden aangetast. Kalkaanslag verwijderen met azijn, Viakal of Antikal. Bij gebruik van Viakal of Antikal goed naspoelen met veel water. Bij het opvolgen van de onderhoudsvoorschriften en 2 maal per jaar een behandeling met de Stonetop onderhoudsmiddelen zal het blad jarenlang mooi blijven.

Gezoet en Satin

 

Bij de gezoete versie van composiet heeft het oppervlak de
laatste polijsting niet ondergaan. Dagelijks onderhoud met een huishoudsopje en eventueel Cif Cream is voldoende. Vervuiling direct verwijderen. Hardnekkige vlekken verwijderen met Cif Cream en een Scotch-Brite spons, natuursteenreiniger of een soda-oplossing. Kalkaanslag verwijderen met azijn, Viakal of Antikal. Bij gebruik van soda, Viakal of Antikal direct goed naspoelen met veel water. Bij het opvolgen van de onderhoudsvoorschriften en een regelmatige behandeling met de Stonetop onderhoudsmiddelen zal het blad jarenlang mooi blijven.

Grain en Velvet

 

Bij de grain en velvet versie van composiet is de laatste behandeling van het oppervlak uitgevoerd met een zeer specifieke “polijstpad”. Dagelijks onderhoud met een huishoudsopje en eventueel Cif Cream is voldoende. Vervuiling direct verwijderen. Hardnekkige vlekken verwijderen met Cif Cream en een Scotch-Brite spons, natuursteenreiniger of een soda-oplossing. Kalkaanslag verwijderen met azijn, Viakal of Antikal. Bij gebruik van soda, Viakal of Antikal direct goed naspoelen met veel water. Bij het opvolgen van de
onderhoudsvoorschriften en een regelmatige behandeling met de Stonetop onderhoudsmiddelen zal het blad jarenlang mooi blijven.

Anciento

 

Bij de anciento versie van composiet is het oppervlak relatief ruw.
Hierdoor heeft het zijn unieke uitstraling. Het oppervlak is daardoor gevoeliger voor het achterblijven van vervuiling. Dagelijks onderhoud met een huishoudsopje en een doek plus eventueel borstel is voldoende. Vervuiling direct verwijderen. Het ruwere oppervlak vraagt wat meer onderhoud. Hardnekkige vlekken verwijderen met natuursteenreiniger of soda-oplossing. Kalkaanslag verwijderen met azijn, Viakal of Antikal. Bij gebruik soda, Viakal of Antikal direct goed naspoelen met veel water. Bij het opvolgen van de onderhoudsvoorschriften en een regelmatige behandeling met de Stonetop onderhoudsmiddelen zal het blad jarenlang mooi blijven.

 

Tip

 

Verf e.d. kan het best worden verwijderd met aceton, spiritus, terpetine of thinner. Bedenk bij het gebruik van speciale reinigings- of oplosmiddelen dat deze bijtend en ontvlambaar kunnen zijn, denk hierbij aan ovenreiniger, gootsteenontstopper, viakal, antikal, verfafbijt, kwast- en metaalreinigers etc. Altijd ruim schoonmaken en naspoelen met warm water.

Top Graniet

Algemeen

 

Om uw werkblad schoon te houden dient u vervuiling en andere
onregelmatigheden direct te verwijderen. Kalkaanslag als gevolg
van hard water kunt u verwijderen met Viakal of Antikal. Na gebruik van deze middelen direct goed naspoelen met veel water. Regelmatig onderhoud met een speciaal afgestemde Topline onderhoudsset zal de levensduur van het werkblad verlengen. Graniet is een natuurproduct waarin haarscheurtjes, mineraal en/of kleurconcentraties kunnen voorkomen. Het is mogelijk dat, met name bij strijklicht, putjes in het oppervlak zichtbaar zijn. Deze eigenschappen zijn inherent aan een natuurproduct.

Onderhoudset

 

Bij elk topgraniet werkblad behoort een speciaal afgestemde onderhoudsset besteld te worden. Om aanspraak te maken op de garantie dient u gebruik te maken van de Stonetop onderhoudsset. Indien er geen gebruik gemaakt wordt van de Stonetop onderhoudsset vervalt de garantie vanaf 6 maanden na aflevering met betrekking tot vlekvorming op het werkblad. In elke speciaal afgestemde onderhoudsset zijn de onderhoudsvoorschrift toegevoegd.

Graniet spoelbakken

 

De spoelbakken dienen net als het werkblad regelmatig schoongemaakt te worden om vuil en aanslag te voorkomen. Let op met chemische en zuurhoudende producten, deze kunnen vlekken veroorzaken en het materiaal en de lijmnaad onherstelbaar beschadigen. Deze stoffen direct met veel water verwijderen. Garantie op granieten spoelbakken geven we tot 6 maanden na plaatsing. Indien een spoelbak daarna lekt is de garantie niet meer van toepassing vanwege het oncontroleerbaar gebruik van vloeistoffen. Graniet spoelbakken met een RVS buitenzijde hebben de standaard garantie.

Gepolijst

 

Voor dagelijks onderhoud van uw werkblad, is het afnemen met een vochtige doek, eventueel voorzien van een huishoudvriendelijk sopje, voldoende. Hardnekkige vlekken kunnen verwijderd worden met natuursteen werkbladreiniger. Kalkaanslag als gevolg van hard water kunt u verwijderen met Viakal of Antikal. Na gebruik met veel water wegspoelen. Regelmatig onderhoud met de speciaal afgestemde
onderhoudsset zal de levensduur van uw werkblad verlengen.

Gezoet

 

Bij de gezoete versie van graniet heeft het oppervlak de laatste polijsting niet ondergaan. Hierdoor heeft het zijn unieke uitstraling. Het oppervlak is daardoor gevoeliger voor vervuiling, hetgeen zich uit in vlekvorming. Wij geven u het advies dit duidelijk aan de consument kenbaar te maken. Om uw werkblad schoon te houden, dient u vervuiling en andere onregelmatigheden direct te verwijderen. Hardnekkige vlekken kunnen verwijderd worden met natuursteenreiniger. Kalkaanslag als gevolg van hard water kunt u verwijderen met Viakal of Antikal. Na gebruik direct met veel water wegspoelen. Regelmatig onderhoud met de speciaal afgestemde onderhoudsset zal de levensduur van uw werkblad verlengen.

Satinado

 

Bij de Satinado versie van graniet is het oppervlak relatief ruw.
Hierdoor heeft het zijn unieke uitstraling. Het oppervlak is daardoor gevoeliger voor het achterblijven van vervuiling. Wij geven u het advies dit duidelijk aan de consument kenbaar te maken. Om uw werkblad schoon te houden, dient u vervuiling en andere onrgelmatigheden direct te verwijderen, eventueel met een harde borstel. Hardnekkige vlekken kunnen verwijderd worden

met natuursteenreiniger. Kalkaanslag als gevolg van hard water kunt u verwijderen met Viakal of Antikal. Na gebruik met veel water wegspoelen. Regelmatig onderhoud met de speciaal afgestemde onderhoudsset zal de levensduur van uw werkblad verlengen.

Tip

 

Verf e.d. kan het best worden verwijderd met aceton, spiritus, terpetine of thinner. Bedenk bij het gebruik van speciale reinigings- of oplosmiddelen dat deze bijtend en ontvlambaar kunnen zijn, denk hierbij aan ovenreiniger, gootsteenontstopper, viakal, antikal, verfafbijt, kwast- en metaalreinigers etc. Altijd ruim schoonmaken en naspoelen met warm water.

Top Keramiek

Algemeen

 

Het keramische blad is nagenoeg onderhoudsvrij. Dagelijks onderhoud met een sopje van zachte zeep is voldoende, met extra nadrogen verwijdert u laatste vuil en zeepresten.


Vlekken kunt u verwijderen met Cif (zonder citroen), en
kalkplekken kunt u behandelen met natuurazijn. Altijd goed naspoelen met water. Gebruik geen producten met schurende eigenschappen (schuurpapier en diamant) en geen zuren of agressieve chemische producten.


Verf e.d. kan het best worden verwijderd met aceton, spiritus of thinner. Bedenk bij het gebruik van speciale reinigings- of oplosmiddelen dat deze bijtend en ontvlambaar kunnen zijn.

Altijd ruim schoonmaken en naspoelen met warm water.

Top Sima core

Algemeen

 

Bij deze werkbladen volstaat het regelmatig reinigen met zachte
schoonmaakmiddelen.

 

Sterke vervuiling, bijvoorbeeld langere inwerking van thee, koffie
en wijn, voorweken met een onverdund afwasmiddel. Incidenteel kan een chloor bleekmiddel worden toegepast.


Verf e.d. kan het best worden verwijderd met aceton, spiritus, terpetine of benzine. Bedenk bij het gebruik van speciale reinigings- of oplosmiddelen dat deze bijtend en ontvlambaar kunnen zijn, denk hierbij aan ovenreiniger, gootsteenontstopper, viakal, antikal, verfafbijt, kwast- en metaalreinigers etc. Altijd goed naspoelen met warm water. Nooit schuurmiddelen, zoals Cif, staalwol of schuursponsen gebruiken.

 

Tips

 

Zorg ervoor dat de vaatwasser nooit met geopende deur
uitdampt.


Sima core is gevoelig voor het veelvuldig schuiven van pannen, borden etc. Voorkom dit!
Bij grovere structuren beschadigen de toppen sneller.

Supermat kleuren

 

Voor het wegwerken van oppervlakkige krasjes op Super Mat kleuren, kunt u gebruik maken van het speciale sponsje. Deze zijn te bestellen via onze website onderhoud.

 

 

 

 

Top Hout

Algemeen

 

Hard hout vereist veel onderhoud om het in optimale conditie te houden. Zo moet het werkblad regelmatig worden gezeept om het hout zoveel mogelijk tegen vocht en vuilopname te beschermen. Afhankelijk van het gebruik dient dit minimaal 1x per week te gebeuren. De meegeleverde Woca sprayflacon zeep naturel of wit kunt u gebruiken voor dit onderhoud.

 

Let op!! Gemorste vloeistoffen dienen direct van het blad verwijderd te worden, het blad dient droog gemaakt te worden. Met olie doordrenkte doeken eerst onderdompelen in water alvorens weg te gooien. Dit vanwege de kans op zelfontbranding.

 

 

Onderhoudsset 1: Dagelijks 

Voor dagelijks onderhoud en niet hardnekkige vlekken. Spray het werkblad gelijkmatig in met zeep en laat het enkele minuten intrekken. Haal de overtollige zeep met een katoenen doek van het werkblad en laat het verder drogen. De zeep zorgt voor een steeds betere bescherming van het werkblad.

 

Onderhoudsset 2: Groot

Dit is voor groot onderhoud en hardnekkige vlekken. Naar behoefte (bij schraalheid of vlekken) dient u het werkblad te behandelen met Woca worktop olie/gel naturel of wit. Dit moet gemiddeld 2 à 3 keer per jaar gebeuren om het werkblad optimaal te onderhouden.

 

Onderhoudsset 3: Totaal

Bij elke complete order adviseren wij deze totaalset te bestellen.
Deze bevat de onderdelen van set 1 en 2. Wij adviseren om de 1e maand na montage het blad 2 a 3 keer te oliën zodat de bladdelen goed verzadigd raken met de olie.


1 Spray het werkblad ruim in met Woca intensiefreiniger en
laat dit enkele minuten intrekken.


2 Verwijder de losgekomen zeep met een katoenen doek.


3 Laat het werkblad goed drogen.


4 Kneed de tube Woca worktop gel.


5 Breng met een witte pad of doek een kleine hoeveelheid gel
aan in een gelijkmatige dekkende laag.


6 Boen deze laag in met een velvet disk (k2000) zodat het
oppervlak glad en egaal is en verwijder overtollige gel.


7 De gel is volledig uitgehard na 24 uur bij een kamertempera
tuur van minimaal 16 c. Laat het werkblad niet nat worden
tijdens het uitharden. De eerste 2 - 3 keer hoeven de punten 1, 2 en 3 niet opgevolgd te worden.

 

Let op!! Met olie doordrente doeken eerst onderdompelen in water alvorens weg te gooien. Dit vanwege de kans op zelfontbranding.

 

Aanbevolen wordt het werkblad na het oliën ten minste 6 uur niet te gebruiken. Het werkblad kan na 3 dagen weer behandeld

worden met Woca zeep naturel of wit.

Tips

 

Laat de deur van de vaatwasser zo lang mogelijk dicht en laat de
machine zeker zijn droogproces afmaken. Zet u de deur te snel open, waardoor er stoom uit de vaatwasser kan ontsnappen, loopt u het risico dat deze stoom onder het werkblad komt en het blad na verloop van tijd krom zal gaan trekken. Reclamatie als gevolg hiervan is niet mogelijk. Alufolie kan dit voorkomen.


Maak met voorwerpen zoals pannen altijd gebruik van een afzetgedeelte of onderzetter. Vermijd het gebruik van chemicaliën, zoals chloor, terpentine e.d. op of in de buurt van het werkblad. Wanneer dit soort stoffen in contact komen met het werkblad dan zullen er zeer moeilijke verwijderbare vlekken in het hout ontstaan.
Ook synthetische zepen (afwasmiddel) kunnen vlekken veroorzaken doordat deze langzaam de gebruikte olie gel zullen oplossen.

 

Poets het werkblad dan ook altijd alleen met Woca zeep af.
Gemorste vloeistoffen zoals water en frisdrank, dienen onmiddellijk verwijderd te worden, dit om problemen met vlekken en kringen te voorkomen die hierdoor veroorzaakt worden. Dit geldt ook voor morsen met water en condens in de badkamer, ook rondom kranen etc. Ook hier geldt dat onoordeelkundig gebruik nooit tot reclamaties
kan leiden.

 

Bedenk dat reinigings- of oplosmiddelen het blad kunnen beschadigen zoals aceton, terpetine of thinner maar ook ovenreiniger, gootsteenontstopper, viakal, antikal, verfafbijt, kwast- en metaalreinigers etc.

Top Spoelbakken

Algemeen

 

RVS spoelbakken zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Voor het dagelijks onderhoud volstaat een vochtige doek met een ontvettende zachte zeep.


Sterke vervuiling kan afgenomen worden door het afspoelen met
veel water en behandeling met Staalfix. Werk altijd in de polijstrichting.


Bij hardnekkige vlekken (bv. van cement- en tegelreiniger, afvoerontstopper, zilverpoets en chloor) herhaalt u de behandeling met Staalfix meerdere keren.

 

Om het blad mooi en schoon te houden kunt u het wekelijks inspuiten met een rvs onderhoudsmiddel. In tegenstelling tot andere materialen is RVS wel erg kras gevoelig.


Bedenk dat reinigings- of oplosmiddelen het blad kunnen beschadigen zoals aceton, terpetine of thinner maar ook ovenreiniger, gootsteenontstopper, viakal, antikal, verfafbijt, kwast- en metaalreinigers etc.