Home > Onderhoud

Onderhoud

Keukenwerkbladen onderhoud

Om een werkblad en of spoelbak optimaal te houden is onderhoud nodig. Elk materiaal kunt u het beste behandelen met producten die daarvoor zijn bestemd. Het is verstandig dat als u twijfelt over een reiniging product dit op een onopvallende plek uit te proberen.

 

Voor tips en onderhoud advies over uw materiaal kunt u hieronder uw keus maken. Tevens vindt u daar de mogelijkheid om de juiste reiniging en beschermende producten te bestellen.

 

Voor een overzicht van alle producten kunt u kijken op onze Onderhoudswebsite.

Top Kunststof Top Composiet Top Graniet Top Keramiek Top Cosmolite Top Sima core Top Hout Top Geta Core Top RVS Top Glas Top Spoelbakken Webwinkel

Top Kunststof

Algemeen

HPL oppervlakken behoeven weinig onderhoud.

Bij werkbladen volstaat het regelmatig reinigen met zachte schoonmaakmiddelen. Sterke vervuiling, bijvoorbeeld langere inwerking van thee, koffie en wijn, voorweken met een onverdund afwasmiddel. Incidenteel kan een chloor bleekmiddel worden toegepast.

 

Verf e.d. kan het best worden verwijderd met aceton, spiritus of benzine. Bedenk bij het gebruik van speciale reinigings- of oplosmiddelen dat deze bijtend en ontvlambaar kunnen zijn. Altijd schoonmaken en naspoelen met warm water. Deze middelen absoluut niet gebruiken op ABS randen. Nooit schuurmiddelen, staalwol of schuursponsjes gebruiken.
 

Wij adviseren StoneTop HPL Fris

 

Top Composiet

Algemeen

Om uw werkblad schoon te houden dient u vervuiling en andere onregelmatigheden direct te verwijderen.
Kalkaanslag als gevolg van hard water kunt u verwijderen met Viakal of Antikal. Na gebruik van deze middelen direct goed naspoelen met veel water. Regelmatig onderhoud met een speciaal afgestemde Stonetop onderhoudsset zal de levensduur van het werkblad verlengen.

Onderhoudset

Bij elke Royal Stone® composiet en Basic composiet werkblad behoort een speciaal afgestemde onderhoudsset besteld te worden. Om aanspraak te maken op de garantie dient u gebruik te maken van de Stonetop onderhoudsset. Indien er geen gebruik gemaakt wordt van de Stonetop onderhoudsset vervalt de garantie vanaf 6 maanden na aflevering met betrekking tot vlekvorming op het werkblad.

Composiet spoelbakken

De spoelbakken dienen net als het werkblad regelmatig schoongemaakt te worden om vuil en aanslag te voorkomen. Let op met chemische en zuurhoudende producten, deze kunnen vlekken veroorzaken en het materiaal en de lijmnaad onherstelbaar beschadigen. Deze stoffen direct met veel water verwijderen.

Garantie op composiet spoelbakken geven we tot 6 maanden na plaatsing. Indien een spoelbak daarna lekt is de garantie niet meer van toepaasing vanwege het oncontroleerbaar gebruik van vloeistoffen.

Gepolijst

Dagelijks onderhoud met een huishoudsopje is voldoende. Hardnekkige vlekken verwijderen met Cif Cream of natuursteenreiniger. Geen schuurmiddelen en/of schuurspons gebruiken, hierdoor zal de glans van het blad worden aangetast. Kalkaanslag verwijderen met azijn, Viakal of Antikal. Bij gebruik van Viakal of Antikal goed naspoelen met veel water. Bij het opvolgen van de onderhoudsvoorschriften en 2 maal per jaar een behandeling met de Topline onderhoudsmiddelen zal het blad jarenlang mooi blijven.

Gezoet

Dagelijks onderhoud met een huishoudsopje en eventueel Cif Cream is voldoende. Vervuiling direct verwijderen. Hardnekkige vlekken verwijderen met Cif Cream en een Scotch-Brite spons, natuursteenreiniger of een soda-oplossing. Kalkaanslag verwijderen met azijn, Viakal of Antikal. Bij gebruik van soda, Viakal of Antikal direct goed naspoelen met veel water. Bij het opvolgen van de onderhoudsvoorschriften en een regelmatige behandeling met de Topline onderhoudsmiddelen zal het blad jarenlang mooi blijven.

Grain

Dagelijks onderhoud met een huishoudsopje is voldoende. Hardnekkige vlekken verwijderen met een Scotch-Brite spons of met natuursteenreiniger. Kalkaanslag verwijderen met azijn, Viakal of Antikal. Bij gebruik Viakal of Antikal direct goed naspoelen met veel water. Bij het opvolgen van de onderhoudsvoorschriften en een regelmatige behandeling met de Topline onderhoudsmiddelen zal het blad jarenlang mooi blijven.

Anciento

Dagelijks onderhoud met een huishoudsopje en een doek plus eventueel borstel is voldoende. Vervuiling direct verwijderen. Het ruwere oppervlak vraagt wat meer onderhoud. Hardnekkige vlekken verwijderen met natuursteenreiniger of soda-oplossing. Kalkaanslag verwijderen met azijn, Viakal of Antikal. Bij gebruik soda, Viakal of Antikal direct goed naspoelen met veel water. Bij het opvolgen van de onderhoudsvoorschriften en een regelmatige behandeling met de Topline onderhoudsmiddelen zal het blad jarenlang mooi blijven.

Top Graniet

Algemeen

Om uw werkblad schoon te houden dient u vervuiling en andere onregelmatigheden direct te verwijderen.
Kalkaanslag als gevolg van hard water kunt u verwijderen met Viakal of Antikal. Na gebruik van deze middelen direct goed naspoelen met veel water. Regelmatig onderhoud met een speciaal afgestemde Topline onderhoudsset zal de levensduur van het werkblad verlengen.

Onderhoudset

Bij elke topgraniet werkblad behoort een speciaal afgestemde onderhoudsset besteld te worden.
Om aanspraak te maken op de garantie dient u gebruik te maken van de Topline onderhoudsset. Indien er geen gebruik gemaakt wordt van de Topline onderhoudsset vervalt de garantie vanaf 6 maanden na aflevering met betrekking tot vlekvorming op het werkblad.

Graniet spoelbakken

De spoelbakken dienen net als het werkblad regelmatig schoongemaakt te worden om vuil en aanslag te voorkomen. Let op met chemische en zuurhoudende producten, deze kunnen vlekken veroorzaken en het materiaal en de lijmnaad onherstelbaar beschadigen. Deze stoffen direct met veel water verwijderen.

Garantie op granieten spoelbakken geven we tot 6 maanden na plaatsing. Indien een spoelbak daarna lekt is de garantie niet meer van toepaasing vanwege het oncontroleerbaar gebruik van vloeistoffen.

Gepolijst

Graniet is een natuurproduct waarin haarscheurtjes, mineraal en/of kleurconcentraties kunnen voorkomen. Ook is het mogelijk dat, met name bij strijklicht, putjes in het oppervlak zichtbaar zijn. Deze eigenschappen zijn inherent aan een natuurproduct. Voor dagelijks onderhoud van uw werkblad, is het afnemen met een vochtige doek, eventueel voorzien van een huishoudvriendelijk sopje, voldoende. Hardnekkige vlekken kunnen verwijderd worden met natuursteen werkbladreiniger. Kalkaanslag als gevolg van hard water kunt u verwijderen met Viakal of Antikal. Na gebruik met veel water wegspoelen. Regelmatig onderhoud met de speciaal afgestemde onderhoudsset zal de levensduur van uw werkblad verlengen.

Gezoet

Graniet is een natuurproduct waarin haarscheurtjes, mineraal en/of kleurconcentraties kunnen voorkomen.

Ook is het ook mogelijk dat, met name bij strijklicht, putjes in het oppervlak zichtbaar zijn.

 

Deze eigenschappen zijn inherent aan een natuurproduct. Bij de gezoete versie van graniet heeft het oppervlak de laatste polijsting niet ondergaan. Hierdoor heeft het zijn unieke uitstraling. Het oppervlak is daardoor gevoeliger voor vervuiling, hetgeen zich uit in vlekvorming.

 

Wij geven u het advies dit duidelijk aan de consument kenbaar te maken. Om uw werkblad schoon te houden, dient u vervuiling en andere onrgelmatigheden direct te verwijderen. Hardnekkige vlekken kunnen verwijderd worden met natuursteenreiniger.

 

Kalkaanslag als gevolg van hard water kunt u verwijderen met Viakal of Antikal. Na gebruik direct met veel water wegspoelen. Regelmatig onderhoud met de speciaal afgestemde onderhoudsset zal de levensduur van uw werkblad verlengen.

Anticato

Graniet is een natuurproduct waarin haarscheurtjes, mineraal en/of kleurconcentraties kunnen voorkomen.

 

Ook is het ook mogelijk dat, met name bij strijklicht, putjes in het oppervlak zichtbaar zijn. Deze eigenschappen zijn inherent aan een natuurproduct. Bij de anticato versie van graniet is het oppervlak relatief ruw. Hierdoor heeft het zijn unieke uitstraling. Het oppervlak is daardoor gevoeliger voor het achterblijven van vervuiling.

 

Wij geven u het advies dit duidelijk aan de consument kenbaar te maken. Om uw werkblad schoon te houden, dient u vervuiling en andere onregelmatigheden direct te verwijderen. Eventueel met een harde borstel.

 

Hardnekkige vlekken kunnen verwijderd worden met natuursteenreiniger. Kalkaanslag als gevolg van hard water kunt u verwijderen met Viakal of Antikal. Na gebruik met veel water wegspoelen. Regelmatig onderhoud met de speciaal afgestemde onderhoudsset zal de levensduur van uw werkblad verlengen.

Top Keramiek

Algemeen

Het keramische blad is nagenoeg onderhoudsvrij. Wij adviseren u voor de dagelijkse reiniging en bij lichte vervuiling een natte doek te gebruiken.

Is het blad sterker vervuild dan adviseren we u het te behandelen met een sopje van een huishoudelijk schoonmaakmiddel of eventueel met wat Cif.

 

Het gebruik van schuurmiddelen (schuurpapier, diamant) kunnen het oppervlak van uw werkblad onherstelbaar beschadigen. Pas ook op met agressieve middelen zoals zuren en chemische producten. Indien u hiermee morst dit meteen verwijderen met veel water.

Top Cosmolite

Algemeen

 

Cosmolite is uitermate eenvoudig te onderhouden. Dagelijks schoonmaken met een sopje van zachte zeep is voldoende.

Hardnekkige vlekken verwijderen met Cif Cream en een Scotch-Brite spons, natuursteenreiniger of een soda-oplossing. Kalkaanslag verwijderen met azijn, Viakal of Antikal. Bij gebruik van Viakal of Antikal goed naspoelen met veel water.

 

Bij het opvolgen van de onderhoudsvoorschriften en 2 maal per jaar een behandeling met de Stonetop onderhoudsmiddelen zal het blad jarenlang mooi blijven.

 

De grain finishing is licht vlekgevoelig doordat het afwerkte oppervlak van deze bladen iets minder glad is. Daardoor kan het vuil vasthouden. Wij adviseren u deze eigenschappen met de consument te bespreken.

 

Tip

 

Verf e.d. kan het best worden verwijderd met aceton, spiritus, terpetine of thinner. Bedenk bij het gebruik van speciale reinigings- of oplosmiddelen dat deze bijtend en ontvlambaar kunnen zijn, denk hierbij aan ovenreiniger, gootsteenontstopper, viakal, antikal, verfafbijt, kwast- en metaalreinigers etc. Altijd ruim schoonmaken en naspoelen met warm water.

Top Sima core

Algemeen

 

 • Dagelijks afnemen met een vochtige doek en na drogen met een schone doek
 • Vlekken (koffie, thee, rode wijn, vet) behandelen met een huishouddoekje of zachte nylonborstel, gedrenkt met een sopje van afwasmiddel of groene zeep, dit eventueel langere tijd laten intrekken en met water naspoelen
 • Ingetrokken plekken of vlekken van inkt, nicotine of viltstift verwijderen met wasbenzine of terpentine, direct daarna grondig naspoelen met water!
 • Kalkvlekken en zeepresten verwijderen met Cillit Bang, direct daarna grondig naspoelen met water!

Nooit agressieve reiningingsmiddelen (verfafbijt, kwast-, metaal- en ovenreinigers, chloor, gootsteenontstoppers of andere chemische middelen) gebruiken.


Nooit schuurmiddelen (Cif, staalwol) gebruiken i.v.m. beschadiging van oppervlakstructuur!

TIP !

 

Bij grovere structuurkleuren beschadigen de toppen sneller.
Voorkom schuiven, schuren, hakken en snijden etc.
Beschadigingen zijn achteraf niet bij te werken.

 

Top Hout

Algemeen

Hardhout vereist onderhoud om het in optimale conditie te houden. Zo moet het werkblad regelmatig worden gezeept om het hout zoveel mogelijk tegen vocht en vuilopname te beschermen. Afhankelijk van het gebruik dient dit minimaal 1x per week te gebeuren. De meegeleverde Woca sprayflacon zeep naturel of wit kunt u gebruiken voor dit onderhoud. Let op!! Gemorste vloeistoffen dienen gelijk van het blad verwijderd te worden, het blad dient droog gemaakt te worden. 

 

Onderhoudsset 1: (standaard meegeleverd) Voor dagelijks onderhoud en niet hardnekkige vlekken. Spray het werkblad gelijkmatig in met zeep en laat het enkele minuten intrekken. Haal de overtollige zeep met een katoenen doek van het werkblad en laat het verder drogen. De zeep zorgt voor een steeds betere bescherming van het werkblad. Dagelijks gebruik is aanbevolen. 

 

Onderhoudsset 2: (optioneel te bestellen op onderhoudtopline.nl) Voor grootonderhoud en hardnekkige vlekken. Naar behoefte (bij schraalheid of vlekken) dient u het werkblad te behandelen met Woca worktop gel naturel of wit. Dit moet gemiddeld 2 à 3 keer per jaar gebeuren om het werkblad optimaal te onderhouden.

 1. Spray het werkblad ruim in met Woca intensiefreiniger en laat dit enkele minuten intrekken.
 2. Verwijder de losgekomen zeep met een katoenen doek.
 3. Laat het werkblad goed drogen.
 4. Kneed de tube Woca worktop gel
 5. Breng met een witte pad of doek een kleine hoeveelheid gel aan in een gelijkmatig dekkende laag
 6. Boen deze laag in met een velvet disk (k2000) zodat het oppervlak glad en egaal is en verwijder overtollige gel.
 7. De gel is volledig uitgehard na 24 uur bij een kamertemperatuur van minimaal 16°C. Laat het werkblad niet nat worden tijdens het uitharden.

Aandacht

Aanbevolen wordt het werkblad na het oliën ten minste 6 uur niet te gebruiken. Het werkblad kan na 3 dagen weer behandeld worden met Woca zeep naturel of wit.

 

Laat de deur van de vaatwasser zo lang mogelijk dicht en laat de machine zeker zijn droogproces afmaken.
Zet u de deur te snel open, waardoor er stoom uit de vaatwasser kan ontsnappen, loopt u het risico dat deze stoom onder het werkblad komt en het blad na verloop van tijd krom zal gaan trekken.

 

Maak met voorwerpen zoals pannen altijd gebruik van een afzetgedeelte of onderzetter. Vermijd het gebruik van chemicaliën, zoals chloor, terpentine e.d. in de buurt van het werkblad.

 

Wanneer dit soort stoffen in contact komen met het werkblad dan zullen er zeer moeilijke verwijderbare vlekken in het hout ontstaan.

 

Ook synthetische zepen (afwasmiddel) kunnen vlekken veroorzaken doordat deze langzaam de gebruikte olie gel zullen oplossen. Poets het werkblad dan ook altijd alleen met Woca zeep af. Gemorste vloeistoffen zoals water en frisdrank, dienen onmiddellijk verwijderd te worden, dit om problemen met vlekken en kringen te voorkomen die hierdoor veroorzaakt worden. Dit geldt ook voor morsen met water en condens in de badkamer, ook rondom kranen etc.

Top Geta core

 

Dit product zal in het voorjaar van 2019 geïntroduceerd worden.

Top RVS

Algemeen

RVS werkbladen zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Voor het dagelijks onderhoud volstaat een vochtige doek met een ontvettende zachte zeep.

 

Sterke vervuiling kan afgenomen worden door het afspoelen met veel water en behandeling met Staalfix. Werk altijd in de polijstrichting. Bij hardnekkige vlekken (bv. van cement- en tegelreiniger, afvoerontstopper, zilverpoets en chloor) herhaalt u de behandeling met Staalfix meerdere keren. 

 

Om het blad mooi en schoon te houden kunt u het wekelijks inspuiten met een rvs onderhoudsmiddel.

Top Glas

Algemeen

Een gehard glazen werkblad kan dagelijks worden afgenomen met een natte doek. Eventuele vlekken met een zacht afwassopje verwijderen. Kalkplekken kunnen worden behandeld met natuurazijn. Gebruik echter nooit schuurmiddelen of agressieve middelen zoals zuren en chemische producten. Die kunnen het blad onherstelbaar beschadigen. (bij morsen dus direct verwijderen!)

Top Spoelbakken

Algemeen

In sommige gevallen kan het voorkomen dat kleine bruine puntjes roest door invloeden van buitenaf op het rvs zichtbaar zijn. Dit wordt o.a. veroorzaakt door ijzerdeeltjes in het leidingwater. Deze puntjes zitten op het materiaal en niet erin. De aanslag is te verwijderen met behulp van een schoonmaakmiddel met schuursponsje.

 

Let op met chemische en zuurhoudende producten. Deze kunnen vlekken veroorzaken en het materiaal onherstelbaar beschadigen. Deze stoffen direct met veel water verwijderen.

 

De garantie op RVS spoelbakken is op voorwaarden van de fabrikant.